Det sociala spelet i kärlek

flowerKärlekens språk Den vanligaste frågan jag får från mina kunder handlar om kärlek, antingen om när man kommer att möta kärleken eller kring relationer i övrigt. Det är uppenbart att det sociala spelet i relationer kan vara av viktig betydelse, särskilt i början av en relation men även i mer etablerade relationer. Vad jag menar med det är samspelet mellan två personer med olika behov av närhet, frihet, öppenhet och självständighet etc. Det är sällan alla dessa behov samspelar perfekt och då uppstår ofta konflikter, oro eller missnöje. Eftersom jag får väldigt många frågor i stil med "kommer han att ringa?", "vad tycker han om mig?" och "vad är det han vill?" så tänkte jag rada upp ett par enkla grundregler här som har visat sig vara användbara i lägen då man inte riktigt känner sig säker på vad den andre vill:

1. Balans – Sträva efter balans mellan er. Om det är mestadels du som hör av dig, låt bli och låt den andre parten möta upp dig halvvägs. Relationer som består av alldeles för stor obalans håller sällan i längden.

2. Integritet – Du lär andra personer hur de ska behandla dig. Om du låter den andre bete sig på ett sätt som inte känns ok så har du ett ansvar gentemot dig själv i egenskap av att vårda ditt egenvärde, att säga ifrån, även om rädslan för att förlora den personens intresse är stort. I det långa loppet är det din integritet som banar vägen för att kunna bygga upp en bra relation med en annan person. Personer som utstrålar integritet uppfattas oftast som attraktiva, både av män och kvinnor.

3. Öppenhet – Det kan vara svårt att våga vara öppen med vad man känner i början av ett förhållande men det är det värt. Man kan dock vara öppen utan att lägga fram allt på en gång, känn in den andra personen och välj rätt tidpunkt för att säga det du vill säga. Om det du säger inte får någon respons så är det bra att ta ett steg tillbaka och se vad som sker (se punkt 1 – Balans).

4. Glädje – Det är inte så lätt att hålla humöret på topp ifall man känner sig osäker på vad den andre vill och känner. Att tappa humöret och vara nedstämd är naturligt men försök att hitta tillbaka till det som gör dig glad. Gör han eller hon dig mer nedstämd än glad? Om svaret är att du ofta känner dig mer nedåt än uppåt med en person så är det läge att gå vidare.

Av: Alva