Ny bok

Kära läsare,
Undrar hur ni har det i helgen. Själv sitter jag och jobbar på ett hösterbjudande på en reading, det är ju dags för det tycker jag. Jag har även köpt en mycket intressant transaktionsanalytisk bok av Eric Berne som heter “Games People Play”. Här är lite mer om vad “TA” handlar om (från Wikipedia):

Transaktionsanalys (TA) är en kommunikationsteori, personlighetsteori och en psykoterapimetod. Transaktionsanlysen grundades av den kanadensiskfödde psykiatrikern Eric Berne (1910 – 1970), som började utveckla de grundläggande teorierna under 1950-talet. Transaktionsanalys (TA) är en kommunikationsteori, personlighetsteori och en psykoterapimetod.

Grundläggande idéer inom transaktionsanalysen:

*Livsmanuskriptet – en omedveten livsplan som man har skapat under barndomen för att anpassa sig till familjemedlemmarna och till andra levnadsbetingelser.

*Skriptsystemet (Favoritkänslosystemet) – ett system som förvränger tankar, känslor och beteenden så att de passar in i livsmanuskriptet. Systemet är också självförstärkande.

*Psykologiska Spel – sätten man samspelar med andra och som man lärt in under barndomen och sedan upprepar med olika människor.

*Jagtillstånd – olika sammanhängande system av tankar, känslor och beteendemönster som sammanfattas i begreppen Vuxen, Förälder och Barn

*Kommunikationsanalys – den minsta enheten för kommunikation som inte bara består av talat språk utan också kroppsspråk.

*Behovet av uppmärksamhet

*Nedvärderingar – att göra någonting mindre, eller mindre betydelsefullt än vad det verkligen är.

*Personlig förmåga